Kullanıcı adı:  
Şifre:  
  Şifremi Unuttum
  Yeni Üye
KURTULUŞ İLKOKULU 3-A Sınıfı   -    Eğitim Geleceğimizdir
 
3-A Sınıf Sitesi
Sırala: A Hite Göre Kategoriye Göre Tum Yorumlar
    Birinci sınıfa hazır olmanın ölçütleri nelerdir? Tarih / 06-11-2012
Bookmark and Share
Arkadaşına Gönder
Bu yazı 5424 defa izlendi.
Masa başında uzunca sürelerle oturabilmeli. Küçük aralar verdikten sonra tekrar işinin başına (hevesli olmasa bile) öğretmenin teşviki ile dönebilmeli. Bir işi (destekle de olsa) kendi başına tamamlayabilmeli. Ona yol gösterdiğinizde uygulayabilmeli. Her aklına geleni yapmak istese de, kendini tutabilmeli. Bu özellik, oyun oynamak yerine yazma-okuma gibi ilk başta zor gelen işleri yapabilmek için bir ön şart. Bu alanlarda zorluklar var ise 'kesinlikle çocuğunuz hazır değildir' anlamına gelmez. Onu okula hazırlıksız göndermek yerine onu nasıl güçlendirebileceğinizi öğrenmek, nasıl destekleyebileceğinizi bilmeniz açısından gerekebilir.
ilk 3 yılında akademik olarak ne beklemeliyiz?
   Okuma-yazma ve dört işlem mükemmelleşmeli. Okuma; sesler ve simgeleri olan harfler arasındaki ilişkiyi kavramaya dayanır. Okumayı öğretme yöntemleri dönem dönem değişkenlik gösterse de, amaç; hem okumak, hem de okuduğunu anlamaktır.

Okul Korkusu (Fobisi) Nedir?

Çocuklarda okula gitmek istememe ve gitmeme durumu, bazı yazarlar tarafından okul reddi, bazıları tarafından okul korkusu olarak isimlendirilmektedir.

 

Okul Korkusunun Nedenleri

   Okul korkusu ne şekilde ortaya çıkmış olursa olsun, kaynağı genellikle anneden ya da anne yerine geçen kişiden ayrılma korkusudur. Bu hastalık aslında bir aile nevrozudur. Okul korkusu olan çocukların bulunduğu ailelerde genellikle aile bireyleri birbirine çok bağlı ya da bağımlıdırlar. Sürekli biri öbürüne bir şey olacağı korkusunu yaşar. En sık görülen nedenler olarak şunlar söylenebilir:

  1. Anne ya da baba sürekli anksiyeteden (kaygıdan) yakınmakta ve kendilerine bir şey olacağından korkmaktadırlar.
  2. Anne-baba çocuğa okulda, yolda bir şey olacağından korkmaktadırlar.
  3. Çocuk kendi yokluğunda anne ya da babasına bir şey olmasından korkmakta ya da kendisini terk edip gideceklerinden korkmaktadır.
  4. Çocuk anne ve babasının yokluğunda kendisine bir şey olacağından korkmaktadır.

Okul korkusu geliştiren çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır. Bu kişilik özelliklerine sahip çocuklarda tetiği çeken bir etken hastalığı başlatır (ailede hastalık, ailede sosyoekonomik bir kriz, kardeş doğuşu, göç, bir kayıp, okul veya öğretmen değişikliği, okulda onurunu, bedeninin tehdit eden bir durum gibi).

 

Okul korkusu 4 haftadan uzun sürmemeli

    Okula başlarken en sık görülen zorluk, 'ayrılma' kaygısıdır. Kaygılar, hem sizlerden uzak olmaktan, hem de yeni koşullara alışmanın olası zorluklarından kaynaklanır. Çocuklar kendi başlarına kalmayı dert etmekle yetinmez; sizin ne olduğunuzu, iyi olup olmadığınızı da merak ederler. Bu kaygının okulun ilk birkaç haftası boyunca olmasını fazla dert etmeyin; ama kaygılar dördüncü haftada da sürmekteyse, bir bilene danışmanın zamanı gelmiştir. Beklerken, sizin de yapabileceğiniz şeyler var:

* Sabırlı olun. Kolay değil ama yapılacak en doğru hareket de bu.

* Kaygısını giderici, doğru ve küçük vaatler içeren şeyler söyleyin, 'Akşam okul çıkışı geleceğim', 'Eve geldiğinde parka gidebiliriz' gibi.

* Sabah okulun, hatta sınıfın kapısına kadar gelebilirsiniz.

* Sizi hatırlatacak herhangi bir şeyi yanında bulundursun. Örneğin, birlikte çekilmiş bir fotoğraf.

* Kaygısını, işin içine kendi kaygınızı katarak artırmayın.

* Okulda olun ama giderek kısalan sürelerle, program çerçevesinde yavaşça uzaklaşın.
* Zaman verin; ayrılığa hem onun hem de sizin alışabilmeniz için.

Okul Korkusunu Yenmesi İçin Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

1.     Çocuğunuzun okula dönmesi konusunda ısrar edin:
    Okul korkusunda yapılacak en iyi şey, çocuğunuzu mümkün olduğunca çabuk okula geri götürmenizdir. Okula devam çocuğunuzun okul korkusunda yaşadığı fizyolojik belirtilerin azalmasına yardımcı olur ve sonunda çocuğunuz okula gitmekten yeniden zevk almaya başlar. Bu nedenle çocuğunuzu okula gitmeye devam ettiği sürece kendini daha iyi hissedeceği konusunda ikna edin.

2.    Okula Gitme Zamanlarında Eskisinden Daha Kararlı Olun:
   Önceleri okul sabahları güç olabilir. Çocuğunuza kendisini nasıl hissettiğini sormayın bu durum çocuğunuza şikâyet etmek için fırsat ve cesaret verecektir. Çocuğunuzu gözleyin, eğer ev içinde dolaşabiliyor ve çok rahatsız görünmüyorsa okula da gidebilecektir. Eğer çocuğunuzun fiziksel yakınmaları varsa ve genel yakınmalarına benziyorsa, çok fazla tartışmadan onu hemen okula hazırlayın ve gönderin. Eğer çocuğunuzun sağlığı konusunda endişeli iseniz doktor kontrolü yararlı olacaktır. Aksi halde okula gönderin ve öğretmeni durumdan haberdar edin, çocuğunuz ciddi bir şekilde hastalanırsa sizi arayıp haber vermelerini isteyin.
 

 

 

 

    Çocuğunuz okula geç kaldığında, servisi kaçırdığında, mutlaka onu okula göndermek için başka çözümler geliştirin ve en kısa zamanda okula gönderin. Bazen çocuğunuz kendiliğinden eve dönebilir, bu durumda da yapmanız gereken onu okula geri göndermektir.

3.    Okul Çalışanlarının Yardımını isteyin:
   Çocuğunuzun öğretmenini konu hakkında bilgilendirmeniz, öğretmenin çocuğunuzu anlaması konusunda yardımcı olur. Öğretmenin bilgilendirilmesi, öğretmenin çocuğunuzun bazı davranışlarını daha toleranslı olmasını sağlayabilecektir.
 

4.    Çocuğunuzla Okul Korkusu Hakkında Konuşun:
    Okula gitme vakti dışında bir zamanda çocuğunuzla okul korkusu hakkında konuşun. Okul korkusu hakkında çocuğunuzu suçlamayın ya da küçümsemeyin. Bu durumun birçok çocuk tarafından yaşanabildiğini ve zaman için kendisini mutlaka daha iyi hissedeceğini anlatın. Çocuğunuzu tam olarak neyin mutsuz ettiğini öğrenmeye çalışın. Çocuğunuza, olabilecek en kötü şeyin ne olabileceğini sorun. Eğer sizin bu konu hakkında yapabilecekleriniz varsa söylemesini ve elinizden geleni yapacağınızı söyleyin. Eğer çocuğunuz okulda fiziksel belirtilerin çok artmasından korkuyorsa, öğretmene söyleyip, uygun bir yerde 10-15 dakika dinlenebileceğini söyleyin.

             

  1. Çocuğunuzun Akranları İle Zaman Geçirmesine Yardımcı olun:
    Okul korkusu olan çocuklar, okul dışında daha çok aileleri ile zaman geçirmek, evde oynamak, odalarında yalnız olmak ya da televizyon seyretmek vs. isterler. Bir çoğu geceleri arkadaşlarının evinde kalamaz, hemen eve dönmek isterler. Böyle durumlarda çocuğunuzu akranları ile vakit geçirmesi için teşvik edin. Çocuğunuzu çeşitli aktivitelere göndermek, arkadaşlarını evinizde geceleri kalmaları için davet etmek, çocuğunuza yardımcı olacaktır.

NOT: Ödevi onun adına yapmayın, masaya birlikte oturmanız da gerekmez. Sadece danışabilmesi için el altında olun. Ödevlerin okulda kontrol edilmesi, her yaş çocuk için teşvik edicidir.

YORUM YAP TÜM YORUMLAR BİLGİLENDİRME HABER ARŞİVİ
   HABERİN YORUMLARI
Bu habere ilk yorumu siz yazabilirsiniz...
Bu Haberler de İlginizi Çekebilir
  ÖĞRENCİLER   STEM ETKİNLİK
  GÜNLÜK ÖDEVLER   ÇALIŞMA RAPORU
  OKUMA HIZLARI   OKUMA TIRTILI
  BİZE GÖNDERİN   OYUN OYNA
  DUYURULAR   ETKİNLİK GEÇMİŞİ
    GÜNÜN VİDEOLARI